blok kuhinje

Što su to blok kuhinje?

Ako se skupi kuhinjski ormari po mjeri ne uklapaju u vaš proračun za novu kuhinju ili preuređenje prostora, ne zaboravite da su od davnina rješenje gotove kuhinje.

Da, svi volimo imati unikatnu kuhinju i pohvaliti se njome, ali i u gotovim kuhinjama možete se osjećati ugodno boraveći u njoj, pripremajući jelo ili uživajući za stolom u omiljenom društvu.

I što je također bitno, do gotove kuhinje doći ćete brže nego do kuhinje po mjeri. Prije svega izmjerite svoj kuhinjski prostor, zapišite željene dimenzije i s podacima u mobitelu, ili ako ste stara škola, napisanima na papir, svratite u trgovinu.

Ako uočite ono što vam se sviđa i odgovaraju vam dimenzije, ne razmišljajte puno, ponovite se novom kuhinjom!

Možda zvuči kao da ne može jednostavnije od toga, ali, zapravo, može. Cijeli taj postupak možete obaviti i online pomoću virtualnih alata. S njima također možete složiti kuhinju iz snova, vrlo brzo i efikasno.

kuhinjski blok

Bez ili sa kućanskim aparatima?

Blok kuhinje često se prodaju bez aparata pa ih morate dodatno kupiti.

No, svakako preporučamo da provjerite imaju li u vašoj trgovini aparate kao dio opreme unutar blok kuhinje jer vam to može donijeti uštedu.

Ako nemaju, predvidite što će vam sve od aparata trebati i gdje će stajati. Točan plan rasporeda uštedit će vam vrijeme i novac. Posebno pripazite na pozicije dovoda i odvoda, vode, struje i plina.

Cijena takvih kuhinja može varirati u iznosima od deset pa i više tisuća kuna. Razlika u veličini, materijalu, finoći izrade, kvaliteti mehanizama, okova i uređaja i kod blok kuhinja može napraviti proračunsku razliku.

Prednost dajte, ako ih naravno pronađete, blok kuhinjama s ugrađenom pećnicom, hladnjakom i pločom za kuhanje. Često izađu povoljniji nego odvojeno kupovanje, a također će kuhinja izgledati atraktivnije.

blok kuhinje sa aparatima

Za koga su idealne blok kuhinje?

Blok kuhinje mogu biti odlično rješenje za svaki prostor, ali praksa pokazuje da ovakve kuhinje najčešće kupuju vlasnici apartmana.

Vjerojatno ste ih i sami viđali u obiteljskim, lijepo uređenim i ne luksuznim apartmanima. Obično su linijskog oblika s gornjim i donjim elementima, a mnoge imaju i ugradbenu perilicu suđa što daje dodatnu kvalitetu, posebice kod apartmana jer gosti baš i ne vole na odmoru ručno prati suđe.

Napomenite trgovcu ako uzimate blok kuhinju za apartman jer se takve kuhinje blago razlikuju od kuhinja namijenjenima vikendicama ili kućama u kojima svakodnevno živite.

U apartmanima je najvažnije da su kuhinje male i praktične. U većini slučajeva cilj je smjestiti kuhinju na jedan zid i staviti u nju osnovne uređaje i posuđe.

Važno je imati manji hladnjak, ploču za kuhanje, napu, mikrovalnu ili standardnu pećnicu, sudoper i nekoliko ormarića za lonce, set tanjura, čaše i ladicu za kuhinjski pribor.

To odgovara vlasnicima manjih apartmana, ali i gostima koji prije svega žele odmor, a ne svakodnevnu pripremu gozbe. Za potrebe doručka prije, i laganu večeru nakon primjerice plaže, blok kuhinje su savršeno rješenje.

blok kuhinje akcija

Trebam li odabrati standardne jedinice ili kuhinjske ormare po mjeri?

Većina prodavača ponudit će vam kuhinju sa standardnim jedinicama u različitim veličinama. Trupovi su obično izrađeni u standardnim europskim veličinama – označeni širinom, na primjer, 300 mm, 500 mm ili 600 mm.

S dizajnom se, i to na internetu, najčešće možete i sami poigrati, što će vas možda i zabaviti, dovesti vas do skice željenog rješenja, ali i olakšati posao trgovcima.

Određene dijelove možete izraditi po mjeri, što će, iako ćete dodatno platiti, u milimetar precizno smjestiti kuhinju u vašu prostoriju.