kuhinjski otok

Što je to kuhinjski otok?

Kuhinjski otoci postali su postali su najpoželjnija stvar u modernim kuhinjama. Savršeno za okupljanje cijele obitelji radi opuštanja, kuhanja, zabave i uživanja u međusobnom društvu.

Za mnoge naše klijente niti jedna suvremena kuhinja po mjeri nije potpuna bez nje. Međutim, možda se pitate za što se točno može koristiti kuhinjski otok i kako bi to moglo biti korisno u vašem domu?

U ovom ćemo članku istražiti fenomen 21. stoljeća koji je kuhinjski otok. Kratko ćemo pogledati njegovo podrijetlo, glavne razloge zašto vam kuhinjski otok zaista treba za vaše suvremene životne potrebe, neke od njegovih ključnih funkcija i još mnogo toga!

Pa pročitajmo u nastavku i saznajmo što je zapravo kuhinjski otok.

kuhinja otok

Što je kuhinjski otok?

Kuhinjski otok samostojeći ormarić koji se može podudarati s vašim postojećim dizajnom kuhinje ili ga nadopuniti.

Kuhinjski otok može imati kuhinjske stolice za dodatno sjedenje. Također može uključivati ​​integrirane ladice za odlaganje ili ormariće i može se koristiti za smještaj vaših kuhinjskih uređaja.

Eto, sad smo vas proveli kroz kratki odgovor o tome što je kuhinjski otok, pogledajmo na brzinu gdje je započeo koncept kuhinjskog otoka.

Kako su se razvili kuhinjski otoci?

Izvorno kuhinjski otoci započeli su svoj život kao sastavni dio obiteljskog života u obliku drvenih stolova na farmi.

Ovi rani otoci dali su kuharima dodatni prostor potreban za pripremu hrane. Također su postali opušteni i neformalni prostori za blagovanje.

Današnji kuhinjski otoci razvili su se u sastavni dio vašeg cjelokupnog dizajna kuhinje.

Mogu se stvoriti pomoću istih materijala kao i njihovi odabrani osnovni ormarići i radne površine ili mogu slijediti trend za ‘neusklađenim’ izgledom.

Slijedeći samostojeći izgled, u opuštenijem dizajnu, gornji ormarići, osnovni ormarići i materijali za radne površine mogu biti izrađeni u kombinaciji materijala i boja.

Zašto trebam kuhinjski otok?

Kuhinjskim otocima može se pristupiti sa svih strana. Maksimizirajući vaš prostor i pružiti više u pogledu upotrebe i funkcionalnosti od običnih radnih ploča uz vaše zidove.

Oni postaju prava žarišna točka vaše kuhinje jer mogu imati izgled i dojam namještaja.

Na primjer, dodavanjem sjedala kao što su kuhinjske stolice, možete stvoriti prostor za sjedenje za vas, vaše goste i vašu obitelj.

Imati kuhinjski otok pomaže vama i vašoj obitelji da uživate u modernom životu u prostorima otvorenog plana. Na primjer, mogu primiti više kuhara, gostiju sa zabave, djecu koja rade domaće zadatke dok vi kuhate, a čak se koristi i kao kućni ured.

Kuhinjski otok prekrasno kombinira funkciju i stil.

Sad kad smo pogledali neke velike razloge zašto biste kuhinjski otok trebali uključiti u svoj kuhinjski dizajn, pogledajmo sada bliže mogućnosti koje možete istražiti u funkcionalnosti vašeg kuhinjskog otočnog prostora.

otoci za kuhinje

Ključne funkcije kuhinjskih otoka

Trebate kuhinjski otok koji zaista radi za vas ako želite da zaradi svoj životni prostor i prostor koji zauzima.

Pogledajmo u nastavku neka važna razmatranja kada razmišljamo o dodavanju kuhinjskog otoka i kako će vam naš tim posvećenih kuhinjskih dizajnera pomoći u stvaranju savršenog kuhinjskog otoka koji će savršeno raditi za vas i vašu obitelj.

Centar za čišćenje

Ako razmišljate o tome da svoj otok koristite kao centar za čišćenje kao svoje glavne funkcije, tada su važna razmatranja u nastavku:

 • Kako biste bili sigurni da se besprijekorno koristi, kompost i sve izvučene kante za smeće trebaju biti pored sudopera.
 • Vrata perilice posuđa moraju imati dovoljno prostora da budu u otvorenom položaju.
 • Treba imati dovoljno prostora za ručnike za suđe, sapun za posuđe i ostale predmete za čišćenje
 • Trebat će imati jednostavan pristup spremištu za srebrninu i kuhinjskom posuđu kao što su tanjuri, zdjele itd.
 • Sjajan trik kako biste osigurali da prljavo posuđe možete sakriti od pogleda je korištenje brojača dvostruke visine.

Područje pripreme hrane

Korištenje vašeg kuhinjskog otoka kao područja za pripremu hrane zahtijeva malo više razmišljanja o planiranju i dizajnu, pa ćemo pogledati u nastavku neka od najvažnijih područja koja treba razmotriti.

 • Potreban je jednostavan pristup do uređaja za odlaganje ili komposta
 • Morat će postojati izlazi za male kuhinjske uređaje
 • Korisni dodatak kada koristite svoj kuhinjski otok kao područje za pripremu hrane je dodavanje sudopera
 • Hladnjak i bilo koja ploča za kuhanje trebat će biti blizu jedan drugog

Prostor za kuhanje

Ako kuhinjski otok želite koristiti kao prostor za kuhanje, pogledajmo 4 glavna savjeta kako biste bili sigurni da imate sve što vam treba.

 • Kako ćete koristiti vruće tave, važno je imati radnu površinu otpornu na toplinu od pločica, metala ili kamena.
 • Nužno je razmotriti prostor za sjedenje koji je podignut kako biste bili sigurni da vaša obitelj i gosti nisu u izravnom dometu prskanja.
 • Ventilator za odvod ili napuha za odzračivanje, zajedno s drugim ispušnim ventilatorom na stropu, važan je faktor ako planirate koristiti područje vašeg kuhinjskog otoka za pripremu hrane
 • Važno je imati najmanje 18 centimetara prostora s obje strane štednjaka ili ploče za kuhanje

otok kuhinja

5 prednosti posjedovanja velikog kuhinjskog otoka

Jeste li ikad pomislili da nemate dovoljno mjesta za reciklažne kante? Trebate dodatni prostor za radne površine, a ponekad trebate više prostora na podu?

 1. Kuhinjski otok dodaje skladišni prostor

Ako vašoj kuhinji nedostaje spremišta, kuhinjski otok može riješiti vaš problem. Uz mogućnost dodatnih ladica, izvlačenja polica i ormarića, otok je produžetak vaše postojeće kuhinje.

Jeste li ikad pomislili da nemate dovoljno mjesta za reciklažne kante? Ispod kuhinjskog otoka čini se kao izvrsno dostupan prostor jer ne ometa glavno pripremno područje ostatka kuhinje.

 1. Kuhinjski otok savršen je za djecu

Bez obzira je li vrijeme za domaće zadatke ili se spremaju za pripremu večere, kuhinjski otok izvrsno je mjesto za djecu da se osjećaju dijelom akcije i budu izbliza.

Druga mogućnost za kuhinjske otoke je smještanje dječjih dodataka za visinu poput mikrovalne pećnice i ladice u hladnjaku.

Za međuobroke nakon škole i rane doručke u subotu ujutro, pogodnosti koje djeca mogu osjećati samostalno dobra su ideja za neka domaćinstva.

 1. Dodatna sjedala u kuhinji

Kuhinjski otok može služiti kao neformalni prostor za blagovanje za djecu ili može poslužiti kao dodatno sjedalo za vrijeme zabave.

Pristup obitelji ili gostima uvijek je prednost tijekom kuhanja i pripreme jela. Čak i ako je vaša kuhinja mala, produžetak šanka u susjednu sobu može djelovati kao otok.

Bez obzira može li vaš prostor smjestiti 2 ili 6, uvijek je plus što možete smjestiti više ljudi.

 1. Pokretni kuhinjski otok dodaje svestranost

Pokretni kuhinjski otok nudi više mjesta kada vi i vaši prijatelji želite kuhati golem obrok i svaka osoba uzme dio kuhinje za pripremu.

Kada je vaš obrok gotov, odmaknite svoj kuhinjski otok za dodatni prostor. Pokretne kuhinje idealne su za manje kuhinje kojima je potrebno najbolje iz oba svijeta.

 1. Postavite dodatne kuhinjske stvari na svoj otok

Za veće kuhinje mogućnost dodavanja umivaonika, ladica s hladnjakom i dodatnog prostora za kuhanje način je da vašu kuhinju učinite funkcionalnijom i korisnijom.

Budući da veće kuhinje imaju mogućnost vodovoda i električnih usluga, mogućnosti su neograničene.

Koji mi prostor treba za kuhinjski otok?

Mnogi se ljudi pitaju koju veličinu kuhinje trebaju imati da bi imali lijep, savršeno funkcionirajući kuhinjski otok.

Minimalni prostor koji vam treba je kuhinja najmanje 10 stopa široka i 12 metara dugačka.

Možda se i sada pitate postoji li minimalna veličina za kuhinjski otok, pa saznajmo.

Minimalni kuhinjski otok trebao bi biti oko 4 metra x 2 metra, a također bi trebao omogućiti ljudima prostor za ugodan rad, sjedenje i šetnju.

Sad kad razumijemo veličinu kuhinje koja je potrebna za uspješno korištenje kuhinjskog otoka, možda se pitate i kako funkcionira donje spremište na kuhinjskom otoku ako ste odlučili koristiti veće kuhinjske uređaje poput pećnica i sudopera.

Skladištenje ispod pećnice ili sudopera

Izuzetno je ograničen prostor za odlaganje na otocima gdje biste željeli ugraditi i uređaj poput sudopera ili pećnice.

Slično tome, ako želite koristiti ploču za kuhanje s ventilatorom za spuštanje, važno je imati na umu da će strojevi potrebni za te uređaje biti smješteni u ormarićima ispod uređaja, a također mogu uključivati i više podnih radova.

Krajevi vašeg kvalitetno izgrađenog kuhinjskog otoka savršeni su za smještaj otvorenih polica za pohranu vaših lijepih stvari i kuharica.

Za kraj

Nadamo se da ste uživali u ovom članku otkrivajući neke zaista nevjerojatne načine na koje kuhinjski otok može biti izvrstan, moderan i funkcionalan dodatak vašoj kuhinji.

Ako želite detaljnije raspraviti bilo koju temu u ovom članku ili biste se željeli dogovoriti za razgovor s jednim od naših nadarenih dizajnera za bilo koju vašu potrebu za dizajnom kuhinje, kontaktirajte i jedan od naših ljubaznih članova moći će vam pomoći.

Dopustite nam da vam pomognemo stvoriti kuhinju iz snova – sa savršenim otokom tamo gdje treba biti!