modularna kuhinja

Modularna kuhinja: prednosti i nedostaci

Izgled i funkcija kuhinje jedan je od temelja uređenja doma. A kada je uređenje u pitanju, svi ga žele po svome. I tada na scenu stupa modularna kuhinja.

No, kada i ako se odlučite za modularnu kuhinju, sigurno ćete si postaviti mnoštvo pitanja koja će uključivati materijale, boju, aparate, troškove…

Mi iz Kuhinja po mjeri pomoći ćemo vam riješiti ovaj glavni problem i reći vam više o modularnom dizajnu kuhinje i cijeni.

Što je to modularna kuhinja?

Modularna kuhinja, najjednostavnije rečeno je kuhinja sastavljena od gotovih elemenata koje možete složiti po vlastitom ukusu.

Takve kuhinje su novo i inovativno rješenje problema s kakvima se možete susresti pri izboru tradicionalnih kuhinja.

To je rješenje koje svojom funkcionalnošću i trajnošću olakšava svakodnevne kuhinjske zadatke.

Modularno i moderno, čak i zvuči slično, u ovom slučaju s razlogom jer se izraz modularna koristi za moderan raspored koji se sastoji od modularnih jedinica, ormarića, izrađenih od različitih materijala.

kuhinje modularne

Koliko će me koštati izrada modularne kuhinje?

Za početak treba znati kako za razliku od dizajniranja interijera u ostatku vašeg doma, kvadratura igra drugačiju ulogu kod troškova dizajniranja vaše modularne kuhinje.

Iako je veličina kuhinje glavna odrednica troškova, nije jedini čimbenik koji utječe na troškove.

Vrsta modula, njegova složenost, veličina i dubina, sirovine, završna obrada tijela i roleta pa lak i ručke, samo su neki od čimbenika.

Stručnjaci vam mogu dati trošak po kvadratnom metru za izgradnju vaše kuhinje, ali smatrajte ga vrlo okvirnim jer će vaše potrebe biti specifične pa će tako i cijena varirati, a uz to, treba provjeriti je li u cijenu uključeno i jamstvo.

Prednosti modularne kuhinje

Modularne kuhinje uživaju velik broj prednosti što se tiče funkcionalnosti i estetike. Pogledajmo neke od njih:

Jednostavna montaža: Jedna od najboljih karakteristika modularne kuhinje jest činjenica da je izuzetno jednostavna za montažu. Osim toga, modularna kuhinja je zahvalna iz razloga što ju možete prenositi iz jednog doma u drugi ako se selite i sukladno novom prostoru u koji useljavate, iako posjeduje drugačiji kuhinjski prostor, jednostavno preoblikovati da stane i u taj prostor Također, možete popraviti i zamijeniti pojedine dijelove modularne kuhinje kad god želite.

Prilagođavanje: Možete graditi modularne kuhinje prema vašim individualnim zahtjevima. Ovisno o kuhinjskim zadacima, možete odabrati određene module, shemu boja i dizajn koji najbolje odgovara vama. Možete ju prilagođavati i s vremenom, ako vam se promijene životne navike.

modularne kuhinje akcija

Najbolje korištenje prostora: Tradicionalne kuhinje mogu „pojesti“ mnogo vama dragocjenog radnog prostora. Takvih problema nećete imati s modularnim kuhinjama. Moduli su izgrađeni na takav način da se prostor učinkovito koristi, a u elemente možete pohraniti mnoštvo stvari.

Učinkovite mogućnosti skladištenja: Police, ormarići i ladice u modularnoj kuhinji napravljeni su za učinkovito skladištenje. Iznenadit ćete se kapacitetom za pohranu koji mogu sadržavati ovi moduli! Možete spremiti sve što želite i održavati kuhinju bez nereda i što je još važnije – bez napora.

Praktično: U tradicionalnim kuhinjama uvijek postoji gnjavaža s izvođačima. Lako je moguće da ste svjedočili neredu dok su vam majstori namještali kuhinju, ali s modularnim kuhinjama, ne morate se nositi s takvim problemima. Kuhinjski dijelovi izrađeni su u tvornici i samo su sastavljeni kod vas.

Nedostaci modularne kuhinje

Iako modularne kuhinje dolaze s brojnim prednostima i pogodnostima, morate znati da sve ima i svoju lošu stranu.

A kad donosite tako veliku odluku kao što je izbor kuhinje, dobro je znati i prednosti i nedostatke pa na temelju njih izabrati kuhinju. Ipak je riječ o prostoru u kojem ćete provoditi hrpu vremena i to najčešće stvarajući uspomene za stolom s vašim najbližima.

Faktor troškova: Modularne kuhinje imaju cijenu koja bi vam mogla potrošiti više novca od nego što ste planirali. Dobivanje modularne kuhinje puno je skuplje od konvencionalnih. Iako je trošak opravdan nevjerojatnim prednostima s kojima dolazi, nisu svi spremni potrošiti toliko.

Održavanje: Iako se površine u modularnoj kuhinji lako čiste, one su posljednjih godina obično sjajne pa se zato moraju redovito, da ne kažemo održavati. Ako ste već premostili nedostatak iznad naveden i uložili nešto dodatnog novca, sigurno smo da želite održavati kvalitetu kuhinju što je duže moguće. Zato će biti posla s čišćenjem.

Zahtijeva profesionalce: Možda ste vidjevši modularne kuhinje u tuđim domovima pomislili da bi ju vam je po manjoj cijeni mogao izraditi stolar poznanik. Iako je zadnje što želimo učiniti, podcijeniti talent, dobru volju i prijateljsku namjeru stolara, preporučamo da modularne kuhinje uzimate kod provjerenih proizvođača koji će kuhinju instalirati umjesto vas.

Osjetljiva: Slično kao i kod održavanja, kuhinje s visokim sjajem ne voli baš grubo rukovanje. Ljudi su skloni u žurbi, nenamjerno nešto porušiti, proliti, zarezati… na modularnim kuhinjama posljedice nespretnosti često ostanu vidljivije nego na tradicionalnima.

što su modularne kuhinje

Kako kupiti modularnu kuhinju?

Modularne kuhinje zahtijevaju stručnost i pa je preporuka profesionalna tvrtka.

Postoji mnogo stvari koje mogu poći po zlu ako ne odaberete prave materijale ili završnu obradu za svoje kuhinje. Koje su stvari koje morate imati na umu prije nego što nabavite modularnu kuhinju?

Izgled modularne kuhinje

Prvi korak do modularne kuhinje iz snova je mjerenje vašeg prostora. To je glavna odrednica troškova.

Trebali biste se odlučiti za izgled koji će olakšati nesmetan rad. Postoji nekoliko popularnih izgleda koje biste mogli pogledati.

Ravna kuhinja: Kao što i samo ime govori, ravna kuhinja je ona u kojoj su ormari u jednom redu. Ovaj dizajn je najbolji za ljude koji vole imati sve pri ruci dok su zauzeti spremanjem obroka.

Oblik slova U: Možete uložiti u kuhinju u obliku slova U kako biste stvorili više prostora od onoga kojim sada raspolažete. Pogodan je za ljude koji ne vole raditi na malom prostoru i vole odlagati stvari dok pripremaju jela.

U obliku slova L: Jedan od najpraktičnijih i najpopularnijih izgleda modularnih kuhinja. Vjerojatno nećemo pogriješiti ako kažemo da je takav oblik većinski izbor. Ergonomičan je i pruža učinkovit radni trokut.

Paralelna: Uz ormariće postavljene uz dva suprotna zida, paralelna kuhinja nudi više prostora za odlaganje na izvučene police i ladice koje se ne preklapaju i ne smetaju jedne drugima. Ovo je vaša najbolja oklada ako ste okretni u kuhinji i istodobno pripremate više jela!

Otok: Ako imate ravni raspored kuhinje, u obliku slova L ili U i imate dovoljno prostora za kretanje, možete dodati otočni pult. Ovaj pult može poslužiti kao pripremna radna stanica, pult za doručak ili čak pult za postavljanje vašeg jela. Vizualno stvara dojam još većeg prostora, a nemojmo se lagati i izgleda filmski.

Kako modularnu kuhinju učiniti učinkovitijom?

Ideja modularne kuhinje je učiniti kuhanje iskustvom bez napora s učinkovitim dizajnom kuhinje. Međutim, da biste se osigurali, postoji niz načela koja trebate unijeti u dizajn.

Donosimo vam uvid u to kako možete povećati učinkovitost svoje kuhinje da biste poboljšali svoje kulinarske vještine.

Praktični kuhinjski dizajn trebao bi imati ploču za kuhanje, sudoper i hladnjak na pristupačnoj udaljenosti.

Razlog je taj što su to često korištene radne stanice i njihova međusobna blizina može smanjiti napor koji ulažete u kretanje između ovih brojača.

Mogu li dobiti kompaktnu modularnu kuhinju i kako to učiniti?

Imate li kompaktnu kuhinju i još uvijek želite potpuno funkcionalnu modularnu kuhinju koja nije pretrpana? Pa, imamo nekoliko savjeta za vas.

  • Isprobajte neutralne boje za svoje ormariće
  • Iskoristite sav neiskorišteni zid
  • Učinkovito iskoristite sve kutove u kuhinji

Zaključak

Sljedeći put kad razmišljate o modularnom dizajnu kuhinje i cijeni, neka ovo bude vaše mjesto.

Sigurni smo da ste ovdje pronašli sve odgovore na svoja pitanja. Pokušali smo riješiti sve nedoumice, bile one velike ili male.

Ako i dalje imate pitanja, pošaljite svoje komentare i prijedloge.