rustikalna kuhinja

Kako napraviti rustikalnu kuhinju?

Ljudi vole rustikalne kuhinje po mjeri zato što domu daju potrebnu toplinu i šarm. Izgledom rustikalne kuhinje odišu tradicijom i stilskim obilježjima davnih vremena, ali uz pristup, odnosno kombinaciju s današnjom tehnologijom, funkcionalnošću nimalo ne zaostaju za modernim kuhinjama.

U klasične rustikalne kuhinje ubrajaju se kuhinje koje svojim vanjskim izgledom vjerno prikazuju starinske modele, odnosno takozvane retro kuhinje.

Izrada rustikalnih modela često je zahtjevnija. U velikoj većini slučajeva rustikalna kuhinja sadrži mnoge elemente ručnog rada, kao i visoko kvalitetnih materijala pa samim time spadaju u cjenovno više razrede, no to ne mora biti pravilo u baš svim slučajevima.

Kako izgleda rustikalna kuhinja?

Prednje strane na takvoj kuhinji su gotovo uvijek profilirane i sadrže razne ukrasne reljefe. Osim toga, vrlo često pojedina vrata elemenata imaju staklene površine podijeljene letvicama u sredini.

Uz reljefe i ugrađena stakla na vratima elemenata vrlo bitan detalj je i materijal koji se koristi prilikom izrade rustikalne kuhinje po mjeri.

kuhinja rustikalna

Koje su to posebnosti rustikalnog stila?

Ako namjeravate stvoriti rustikalni dekor u svojoj kuhinji, trebali biste znati da ga možete uvelike personalizirati i prilagoditi.

Rustikalni stil u dizajnu interijera ne nastoji u potpunosti kopirati seosku kuhinju od prije dva stoljeća, već stvoriti prostor u kojem će svakodnevica biti ugodna uz sve blagodati modernih kuhinja.

Rustikalan stil uređenja, neovisno iz kojeg dijela svijeta dolazi, ima nekoliko zajedničkih karakteristika koje tvore prepoznatljiv, ugodan ugođaj neodoljiv za sve one koji žele zadržati dozu autentičnosti.

U svijetu u kojem se sve ubrzano mijenja, tradicija i autentičnost mogu biti adut kada je u pitanju posebnost i jedinstveni stil.

Ipak, najjači adut rustikalne kuhinje po mjeri je toplina obiteljskog okupljanja za središnjim mjestom u kuhinji – stolom. Možda više nego u drugim stilovima uređenja interijera, rustikalna kuhinja je istinsko srce kuće.

Opće karakteristike rustikalnog stila:

 • Prirodnost boja. Boje rustikalne kuhinje su inspirirane bojama iz primjerice vašega vrta. Možda ste već primijetili na fotografijama kako primamljivo izgleda pogled iz rustikalne kuhinje na vrt.
 • Površine su neravne i nedovršene, što daje kuhinji mrvicu divljine i surove prirode pa pripremanje i posluživanje hrane u rustikalnoj kuhinji može stvoriti dojam objed au prirodi, kakve svi volim tijekom toplih razdoblja.
 • Tkanine su obojene prirodnim pigmentima
 • Kombinacije starog i novog. Dio elemenata može podsjećati ili doslovno biti obiteljsko nasljeđe koje možete dodati drugi dio elemenata, modernih i funkcionalnih u modernim vremenima
 • Vaze od bakra i gline i drveni pribor za jelo nerijetko su zgodni detalji u ovakvim kuhinjama
 • Čvrst, otporan i dugotrajan namještaj
 • Vidljive šarke, ručke i brave
 • Zidovi oslikani motivima prema vašim željama. Stvorite u potpunosti točan ambijent kakav ste zamislili
 • Velika ostava, smještena u zasebnom prostoru
 • Drveni kuhinjski ormarić, oslikan ili isklesan, prepun raznih predmeta poput spomenutih vaza i drvenog pribora za jelo
 • “Nedovršen” strop s vidljivim drvenim gredama

moderno rustikalne kuhinje

Od kojih materijala se pravi rustikalna kuhinja po mjeri?

Najkvalitetnije rustikalne kuhinje prepoznat ćete po izradi od punog drveta koje u kombinaciji s keramikom, opekom i kovanim željezom daje atraktivni izgled i toplinu.

Iako na oko djeluju staro, današnje rustikalne kuhinje su opremljene najmodernijim kućanskim aparatima koji su opet svojim izgledom prilagođeni retro dizajnu tako da se u potpunosti uklapaju u cijeli vizual.

Fronte od medijapana ili punog drveta s ukrasnim reljefom često su sastavni dio rustikalne kuhinje.

Koristi se i iveral s jednim od prirodnih drvnih dekora. Odabir dekora će bitno utjecati na konačan izgled vaše kuhinje pa se konzultirajte s prodavačem oko detalja.

Iverali s drvnim dekorima dostupni su u raznim strukturama tako da je izbor i u tom smislu povećan. Najljepši dojam ostavljaju iverali čija struktura potpuno prati drvni uzorak otisnut na samom iveralu.

Koji su najpoznatiji oblici rustikalnog stila?

Nijedna prostorija u rustikalnom stilu ne nalikuje drugoj, ali svima je zajedničko to što odišu udobnošću i dojmom da je svaki predmet na pravom mjestu.

To se događa zato što se rustikalno uređena prostorija savršeno stapa s ljudima koji ju koriste.

Zbog toga se u svakoj zemlji razvio rustikalan stil temeljen na tradiciji i karakteristima pojedinog podneblja.

Najpoznatiji stilovi su:

 • Engleska rustikalna kuhinja, poznata još i kao seoska kuhinja
 • Francuska rustikalna kuhinja, odnosno kuhinja u provansalskom stilu
 • Skandinavska rustikalna kuhinja
 • Rumunjska rustikalna kuhinja

Kako kombinirati boje za rustikalne kuhinje?

Bijeli zidovi tipični su za rustikalne kuhinje, ali možete koristiti gotovo bilo koju boju, pod uvjetom da nije savršeno nanesena.

Rustikalan stil podrazumijeva vidljive poteze četkom, neravne površine i cvjetne ili geometrijske oblike nanesene pomoću šablona.

Najčešće izabrane boje, a te boje su i naša skromna preporuka su su terakota, oker, smeđa i zelena.

rustikalne kuhinje

Kako namjestiti modernu rustikalnu kuhinju?

Šarm moderne rustikalne kuhinje ne proizlazi iz gomile tradicionalnih elemenata iz starih kuća, već iz uravnotežene mješavine funkcionalnosti i čistoće suvremenog stila, s elementima koji bude nostalgiju za nekim jednostavnijim vremenima.

Moderna rustikalna kuhinja udobna je, sigurna, prepoznatljiva i funkcionalna.

Može, što ju čini posebnom, sadržavati i obnovljene predmete, a ako u kući svojih djedova i baka pronađete stari ormarić, klupu ili okrugli stolac s tri noge koji su koristili kao držač za kotlić s palentom, dodajte ih u dekor. Detalje možete pronaći čak i antikvarijatu.

Ipak, iako su originalne rustikalne kuhinje obično sadržavale mnoštvo raznih predmeta, to ne znači da bi moderna rustikalna kuhinja trebala biti ista takva.

Rustikalan ugođaj možete dobiti posudama za cvijeće, tepihom s motivima cvijeća, pletenim košarama s povrćem i policom punom staklenki s cvijećem, tjesteninom, rižom ili grahoricama.

Zaključak

Za kraj, što ste mogli čitajući ovaj tekst primijetiti, ne postoji univerzalan recept za rustikalnu kuhinju.

Rustikalne kuhinje treba promatrati kao posebno stvorene prostore namijenjene udobnosti domaćina, a pritom kombiniraju predmete za koje ste emocionalno vezani.

Zato razmislite, zavirite u stare, prašnjave albume s fotografijama, davne stilove nadopunite s vašim trenutačnim potrebama i slobodno se poigrajte sa stilom.

Dobit ćete kuhinju koja će goste ostavljati bez daha, a vas svakodnevno podsjećati na prekrasne trenutke provedene s dragim osobama jer će oni ostati upisani u mnogobrojnim predmetimai u svakom godu.

Ako razmišljate o izradi rustikalne kuhinje, obratite nam se s povjerenjem.